maanantai 26. tammikuuta 2015

Helppo tapa lisätä komeamaksaruohoa

Komeamaksaruoho on kaunis keskikesästä syksyyn kukkiva perenna. Se viihtyy aurinkoisella ja kuivahkolla kasvupaikalla ja kasvaa 30-50cm korkeaksi. Maksaruoho ei leviä itsekseen kovin tehokkaasti, eikä sen siemenet tavallisesti ehdi kypsyä itämiskelpoisiksi Suomen kesässä.

Kuva lainattu täältä © Kuva Ella Räty

Tässäpä helppo tapa saada uusia maksaruohon taimia: Leikkaa kasvustosta syksyllä, ennen ensimmäisiä pakkasia varsia sisälle maljakkoon. Poista varresta vedenpinnan alapuolelle jäävät lehdet.

Maksaruoho säilyy maljakossa kauniina useita kuukausia.
Vaihda maljakon vesi kun muistat. Vaikkapa parin viikon välein.
 

Maksaruoho alkaa kasvattamaan poikasia varteensa, aina lehden, taikka irrotetun lehden kohdalle.


Irroittele poikaset hellästi emokasvista ja istuta multaan kevättä ja ulospääsyä odottelemaan.

Lehtipistokas
 Kokeilin huvikseni, että onnistuuko lisäys myös lehtipistokkaista. Ja kyllä vain, sieltä pukkaa uutta elämää. Laitoin suoraan multaan myös varrenpätkiä muutamalla lehdellä varustettuna, sekä latvapistokkaan kukintoineen päivineen. Kaikki lähtivät kasvuun!5 kommenttia:

 1. Olen onnistunut joskus samalla lailla kun olen laittanut suoraan pistokkaita kesän aikana. Hyvin on juurtunu niin maassa kuin kasvihuoneessakin. Tosin on muistettava ettei pistokas pääse kuivamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kuulla, että noinkin voisi onnistua. Taidanpa kokeilla kasvihuoneessa ensi kesänä. Näitä syksyllä kukkivia perennoja kun ei koskaan voi olla liikaa!

   Poista
 2. Onpa hyvä idea komeamaksaruohosta. Minullakin on sitä ja pidän siitä kovasti. On kiva kun on syksylläkin kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Hankin viime syksynä taimi alesta myös punalehtisen komeamaksaruohon. Siitä en ehtinyt ottamaan vielä pistokkaita, ennen kuin pakkanen oli kasvuston jo pilannut. Ensi kesänä sitten sitäkin aion lisätä, jos on vaan talvesta selvinnyt :)

   Poista
 3. Maksaruohoja ei tarvitse lisätä noin monimutkaisesti! Riittää kun taittaa pätkän ja työntää multaan, ihan kukkapenkissä!

  VastaaPoista