torstai 1. tammikuuta 2015

Kompostori, tuo uskollinen ahmatti

Vuoden ensimmäinen päivä ja ryhtiliike: päätin tyhjentää kompostorin.


Ensimmäinen hankintani uuteen kotiimme oli tämä L&T:n tehokompostori. Kapine on toiminut loistavasti. Se on hautonut nelihenkisen perheemme biojätteet hämmästyttävällä vauhdilla ruskeaksi tunnistamattomaksi massaksi, jota onnellisena levittelen kasvimaalleni.

Meillä syntyy keittiössä biojätettä noin viisi litraa viikossa, lähinnä kahvinpuruja sekä kasvisten ja kananmunien kuoria. Tämä uskollinen ahmatti on ollut niin tehokas, että sen tyhjentämäminen kaksi kertaa vuodessa on riittänyt mainiosti. Kompostoituessa jätteiden tilavuus pienenee kuukaudessa noin puoleen, ja lopulta alkuperäisestä tilavuudesta jää jäljelle vain noin kymmenesosa.

Käytän kompostorissa kuivikkeena silputtuja kananmunakennoja. Se on osoittautunut toimivaksi: imee sopivasti kosteutta ja maatuu nopeasti kompostin lämmössä. Ensimmäisenä kompostointivuotena käytin kuivikkeena oksasilppurin tekemää haketta, mutta sen hajoaminen on turhan hidasta. Komposti myös kuivui toisinaan niin kuivaksi, että muurahaiset muuttivat pönttöön pesimään.

 Kuvassa kompostintyhjentäjän tarvikkeet:
  • vanha uunipelti (ettei putoa muruakaan hukkaan)
  • istutuslapio massan lapioimiseen (pieni lapio = hidasta on, iso lapio = ei mahdu penkomaan)
  • käsihara (takaseinällä on aina tiivistynyttä massaa joka ei ilman irtoa)
  • pulkka (kulkee luikkaammin hangella kuin kottikärryt).

 Saaliina oli tällä erää kaksi "lihalaatikollista" puolikypsää kompostia, eli katekompostia. Kompostorista kannattaa Biolanin ohjeen mukaan tyhjentää kerrallaan noin yksi kolmasosa, jotta kompostoitumisprosessi pääsee jatkumaan tauotta. Minulla on ollut kyllä tapana kaapata vähintään puolet pois, kun niin harvoin kompostoria tyhjennän. Ihan hyvin on niinkin kompostori pysynyt käynnissä. Jos kompostin tyhjentää kokonaan, voi sen uudelleen käynnistäminen olla talven viileydessä hankalaa.



Minulla on tapana talvella levittää muhjut kasvimaalle vaikka hangen päälle ja kevään tullen sekoittelen sen sitten mullan sekaan.

Kesällä levittelen puolikypsän kompostin kaalien, kurkkujen ja kurpitsoiden juurelle lannoittavaksi katteeksi. Kompostimassaa ei voi suoraan kompostorista sekoittaa kasvien multaan, koska se jatkaa vielä kompostoitumista ja on aluksi liian vahvaa juurille. Syksyllä jälkikypsynyt komposti sitten saa sekoittua mullan joukkoon pieneliöitä ruokkimaan ja parantamaan maan rakennetta.



Hoitotoimien jälkeen lämpömittari näyttää nollaa. Pian se siitä taas innostuu, kun saa uutta evästä sisäänsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti