maanantai 12. tammikuuta 2015

Versojen kasvatusta kevättä odotellessa

Kevään ja viherpuuhan kaipuuni tuntuu vain kasvavan vuosi vuodelta. Talven pimeydessä ja pysähtyneisyydessä mieli karkaa jo tulevaan kasvukauteen ja pää syyhyää uusia suunnitelmia.
Kiertelen rautakauppojen puutarhaosastoja ja teen viherkasviheräteostoksia.

Jotta en ylihoitaisi viherkasveni hengiltä, on jo vuodenvaihteessa päästävä viljelemään. Laitan valkosipulin ja keltasipulin vesilasiin tai multaan ja odottelen kuoren läpi puskevia vihreitä versoja. Niitä laitetaan voileivälle tai munakkaan päälle. Herneenversoista tykkää etenkin lapset, kun niitä saa itse leikellä ikkunalaudan purnukoista.  
Pienissä, kasvunsa alussa olevissa taimissa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna. Versot ovat maukkaita ja aromikkaita, sillä myös makuaineita on paljon. (Kekkilä)
Liotan herneitä ensin vesilasissa yön yli ja levittelen sitten tiuhaksi kerrokseksi laakeaan astiaan. Joskus olen lukenut, ettei herneet saisi olla kylvöksessä toistensa päällä, mutta tuossa kuvan oikeanpuoleisessa kylvöksessä sellainenkaan ei tuottanut mitään ongelmia. Tuleepahan tiuhempi kasvusto.
Kylvös pidetään pimeässä, kunnes ensimmäiset alut työntyvät näkyviin. Sen jälkeen versot tarvitsevat valoa kasvaakseen. Omani pääsevät etelänpuoleiselle ikkunalaudalle, johon ylettyy ruokapöydästä kurottamaan.


Herneenversoja joista on jo kerätty satoa. (Huomaa topspuikkorasian innovatiivinen uusiokäyttö..)
 Näihin vähän harvan näköisiin kylvöksiin kippasin muutaman vuoden keittiönlaatikossa pyörineen ruokahernepussukan pohjat. Joka herne ei enään jaksanut itää, ja itämättömät kannattaa noukkia pois ennen kuin ne alkavat pahasti mädäntymään.

Herneen versot  kasvavat kokemukseni mukaan ihan yhtä hyvin ohuessa multakerroksessa, kuin kostean wc-paperin päälläkin. Kuvan piirakkavuoassa sentti taimimultaa ja topspuikkorasiassa kasvualustana wc-paperia. Kylvöstä sadonkorjuuseen ei mene kuin puolentoista viikkoa ja yksi herne jaksaa kasvattaa ainakin vielä toisen verson, kun ensimmäinen on jo kadonnut parempiin suihin.



Leikkaan sipulin "pohjasta" kovettuneen alapinnan pois ja tulevien juurien aiheet voi jo erottaa.
Tässä sama sipuli kaksi vuorokautta myöhemmin. Juuret pääsevät tehokkaasti kasvuun, kun ensin ei tarvitse etsiä reittiä kuivuneiden kuorikerrosten lävitse.






Keskitalvella sipulin versot kasvavat herneenversoja verkkaisemmin. Ensimmäisiä versonkärkiä raaskii leikellä vasta kolmannella viikolla. Kun kevät etenee, saa myös sipulista nopeammin versosatoa.

Noin kahden viikon iässä.

Tämä viittä päivää myöhemmin..

..vielä kolme päivää lisää. Huomenna otan sakset esiin.

Sipulinversoista kannattaa kerrallaan katkaista enintään puolet, niin versot jaksavat hyvin jatkaa kasvuaan. Sipuli kasvattaa versojaan myös ilman multaa. Esimerkiksi kapeassa maljakossa, niin että sipulin pohja koskettaa nippanappa veden pintaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti