torstai 8. tammikuuta 2015

Chilin saa jo kylvää


Nyt voi vihermopon päästää taas käsistä, onhan jo tammikuu! Jos on valmis järjestämään chilin taimille vähän lisävaloa tammi- helmikuun ajan, voi siemenet kylvää jo multiin. Ilman valoapua, kylvöpuuhiin kannattaa ryhtyä vasta maaliskuun alussa, kun auringon valoa alkaa olla riittämiin kehittyvien taimien tarpeisiin.


Tämän vuoden chilivalikoimassani on kolmea lajiketta. "Lombardo", joka on todella mieto maultaan. Käytän sitä tuoreena salaatissa."Cayenne Long Slim" taas on reippaasti tulinen. Sitä käyttelen paljon ruoanlaitossa, kun kaipaan potkua makuun. Uusi tulokas chiliperheessäni on "Hot Lemon". Siemenpussin kuvailujen mukaan tulinen ja sitruunanmakuinen chili. Suositellaan erityisesti katkarapu ja kalaruokiin. 

"Cayenne Long Slim" siemenpussin ostin varmasti yli kymmenen vuotta sitten, ja sen jälkeen olen vain kerännyt vuosittain omasta sadosta siemeniä talteen. Siemenet kerätään talteen täysin kypsistä, eli tummanpunaisista hedelmistä. Säilyttelen siemenet seuraavaan kauteen suodatinpussista taitellussa kuoressa.
Kylvin siemenet tänä vuonna ensimmäistä kertaa "hienostelutyyliin"! Sekoittelin perliittiä multaa kuohkeuttamaan ja ripsuttelin vermikuliittia siementen peitoksi, kosteutta tasaamaan ja taimipoltetta ehkäisemään. (Taimipolte on kasveja vioittava sienitauti. Ensin taimen varressa näkyy tumma laikku, joka laajenee ja voi nitistää koko taimen.)

Kastelen kylvösten mullan imeyttämällä alhaaltapäin, eli kaadan aluslautaselle vettä noin kolmen sentin korkeuteen ja annan sen hiljalleen imeytyä multaan. Ylhäältä päin kastelen vielä kevyesti sumutuspullolla. Näin multa ei turhia tiivisty eivätkä siemenet seilaa kasteluveden mukana purkin laidoille lymyilemään.

Valmiit kylvökset siirrän makuuhuoneen lattialle parisängyn alle ja peittelen ilmavasti hedelmämuovipussilla. Kotonamme on varaava lattialämmitys ja sängyn alla on mukava 23 lämpöasteen atmosfääri, jossa siementen pitäisi tarmokkaasti itää. Ja nyt vain odotellaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti