maanantai 6. heinäkuuta 2015

Sormustinkukat veivät sydämen

Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea) on perinteinen vanhojen kartanonpuistojen ja maalaispihojen koriste- ja lääkekasvi. Sormustinkukka kylväytyy helposti itsestään ja säilyy vanhoissa pihapiireissä pitkään. Komea kaksivuotinen kukka kuuluu oleellisesti myös iki-ihanaan gottage garden -tyyliin.


Sormustinkukka ei ole aikaisemmin herättänyt minussa mitään intohimoja, eikä varsinkaan ole kuulunut (pitkälle) kasvihankintojen listalleni. Tänä kesänä se kuitenkin ilmestyi puutarhaamme kuin tyhjästä ja nyt olen ihan myyty! Niin komea kukka, kylvää itse itsensä ja kasvelee kaikessa hiljaisuudessa ilman minkäänlaisia vaatimuksia. Se ansaitsee ehdottomasti paikkansa täällä :)

Eilen aamulla kuljeskelin kuvaamassa uusia suosikkejani ja ratkaisin myös viime postauksessa ihmettelemäni kellomaisen kukan arvoituksen.
Löysin myös vaaleanpunertavan version kellomaisesta kukasta ja se on ihan selkeästi sormustinkukan sukua. Tämä kellomaisen kukan tekevä yksilö avaa nuppunsa eri järjestyksessä kuin suppilomaisia kukkia tekevä lajitoverinsa, eli ylimmän nupun ensimmäisenä. Mielenkiintoista!Sormustinkukkia kasvaa meillä erityisesti metsän laidassa, jossa ne ovatkin ehkä parhaimmillaan. Puolivarjoisassa luonnonkukkien seurassa. Siellä ne saavat esittää pääosaa, joka niille helposti lankeaa.


2 kommenttia: