tiistai 21. heinäkuuta 2015

Kasvimaalla rehottaa lupaavasti


Viileä ja sateinen kesä on ollut salaatille ja lehtikaalille suosiollinen. Avomaankurkut ja kesäkurpitsat puolestaan pihtailee satoaan. Niitäkin olen jo kerännyt pienikokoisina, kun tuntuu ettei ne millään veny täyskasvuisen mittoihin.

Kylpyammessa pullistuu kyssäkaalit ja rivi porkkanoita, kaivonrenkaassa rehottaa ranskalainen rakuuna.

 Tänä vuonna kokeilussani on ollut uusi salaattilajike, joka osoittautui olevan ihan parasta tähän mennessä kasvattamistani! Uutuussiemenenä myyty bataviasalaatin luomulajike 'Relay'. Tekee löyhän, kookkaan kerän rapeita ja hyvän makuisia punavivahteisia lehtiä. Ollut ihan yhtä helppo kasvattaa kuin tavanomaiset lehtisalaatit. Lehtiä olen keräillyt koko kevään mittaan ja nyt nostelen kokonaisia keriä jääkaappiin vesikulhoon jököttämään. Tämä salaatti alkaa kukkimaan myöhään, joten satokausi jatkuu vielä pitkään.


Yläpuolella olevassa kuvassa näkyy rivi suosikkisalaattiani ja etualalla lehtikaali 'Half Tall'.

 Viljelyskasvien seassa kukkii perinteiseen tapaan krassia, samettiruusua ja kehäkukkia. Tuhohyönteisiä harhauttamassa, pölyttäjiä houkuttamassa ja puutarhurin ilona. Viljelykset kasvavat rehevänä sekamelskana jota sekaviljelyksi kutsutaan.


Ilmasipuli on myös yllättänyt iloisesti. Viime syksynä istutetusta rivistöstä on saanut satoa varhaisesta keväästä alkaen. Toukokuusta alkaen siitä syödään vihreitä varsia ruohosipulin tapaan ja tässä kohden kesää alkaa maan alla lymyilevien sipuleiden syöminen. Myös latvaan kehittyviä pikkusipuleita voi syödä, mutta ainakin osa kannattaa istuttaa takaisin maahan. Siitä muotoutuu taas ensivuoden sato.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti