sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Maitopurkkiviljelyä

Maitopurkkien hyödyntäminen taimikasvatuksessa on monen puutarhailijan perinteinen tapa kasvattaa tomaattien taimia. 

 Ilahduin suunnattomasti, kun lähikauppamme Lidl uudisti maitopakkaustensa ulkoasun! Entinen "maitopurkkimainen" ulkoasu on vaihtunut sievään sinivalkoiseen koristekuosiin. Eräänä vuonna näin niinkin ison vaivan esteettisten arvojen vaalimiseksi, että tapetoin kolhojen tölkkien kyljet tapetinpaloilla piiloon. Nyt ei ole mitään tarvetta nähdä sitäkään vaivaa. Jotain kuitenkin näpertääkseni, liimasin soikeat paperinpalat nimikyltinvirkaa toimittamaan.

Tässä tomaattien sijasta chilit tölkeissään.
Maitotölkki on sen verran iso, että ihan suoraan ei siihen kannata siemeniä kylvää. Siemenet kannattaa ensin kylvää vaikka hajakylvönä laakeaan astiaan. Kun taimissa on ensimmäiset varsinaiset kasvulehdet, ne koulitaan maitopurkkeihin. Tämä uudelleenistutus kannattaa tehdä niin syvään, että sirkkalehdet tulevat juuri ja juuri mullan pinnalle.

Purkissa on ruhtinaallisesti multatilaa syvyyssuunnassa. Sitä mukaa, kun taimi venyttää varttaan, voi purkkiin lisätä uutta multaa. Tomaatin (ja chilin) varresta kasvaa uusia juuria ja taimi pysyy tanakampana lopullista istutuspaikkaansa odotellessa. Muista tehdä tölkin pohjaan muutama reikä, jotta liiat kasteluvedet pääsevät valumaan pois taimen juurelta.

2 kommenttia:

  1. Onpas sun chilit jo isoja! Mulla on vain kaksi sirkkalehteä... No, pikkuhiljaa hyvä tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan olla vähän malttamaton, laitoin chilit itämään jo vuodenvaihteessa :) Ilman kasvivaloa ei olisi varmaankaan onnistunut..

      Poista