maanantai 24. elokuuta 2015

Onnistumisen iloa

Viime talvena, joulun tienoilla, kokeilin ensimmäistä kertaa kylvää perennoja siemenistä. Toiveikkaana ripsuttelin pussitolkulla siementä multaan ja hirmuisen tyytyväinen olen kylvösten lopputulemaan. Paljon onnistumisen iloa ja vain yksi onneton kylvös. Esittelen nyt kaikista palkitsevimmat kasvateistani. Uskomattoman ripeästi kehittyneet ja jo ensimmäisenä vuonnaan kukkimaan ryhtyneet perennantaimet.


Kaukasianmaksaruoho 'Coccineum'. Hämmästyttävä metamorfoosi hienoisen hiekkapölyn kaltaisista siemenistä mehevälehtiseksi maanpeittokasviksi. Tätä kokeilen tänä syksynä myös suorakylvönä.

Kevät ja kesä on mennyt sen tyypillisen puutarhavauhkoilun merkeissä, että kaikki vähemmän akuutit asiat ovat saaneet odottaa. Pienet perennantaimeni ovat suurin osa vielä pikkuruisissa kylvökennoissaan (aijai), vaikka vakaa aikomukseni oli järjestää niille lokoisat oltavat omaan kasvatuslavaansa ensimmäisen elinvuotensa ajaksi.

Viime viikkojen aikana olen kuitenkin saanut jo osan taimista istutettua kukkapenkkeihin ja hirveän kiltisti ne pienissä kennopoteissa kasvavatkin ovat kehittyneet.
 Yllä vasemmalla kaunokaisen kerrottu lajike 'Double Daisy', jonka siemensekoituksesta kasvoi myös kokonaan vaaleanpunaisia yksilöitä. Oikealla kaunokaisen luonnonvarainen valkokukkainen lajike. Pienet päivänkakkaramaiset kukat ovat yön jäljiltä vielä suloisesti nupussa.


Punakärsämö 'Cerise Queen'. Todella vaivattomasti kasvanut. Kuvassa kukinto joka on lähinnä siemenpussin kuvausta, osa kukista on vaaleampia ja yksi persikkaisensävyinenkin löytyy.

Ahkera sarviorvokki 'Blackjack' on viljellyt pikkuruisia siementaimia lähistölleen, jotka nekin jo kukkivat. Siis toinen sukupolvi saman kasvukauden aikana!


Tähkäkissanminttu 'Pink Cat' pääsi kukkapenkkiin jo kesän alussa. Taimet ovat varttuneet topakoiksi pikku puskiksi ja kukkineet tauotta kesäkuulta asti! Houkuttelee kokeilla, josko kissanmintun muutkin lajikkeet onnistuisivat yhtä helposti siemenestä kasvattaen.


 Pistokkaista lisätyt komeamaksaruohot aloittelevat kukintaansa. Hämmästyttävän helppo lisäysniksi löytyy täältä, (naps.) Näitäkin tehtailen taatusti lisää, kunhan pakkaset lähestyy ja raaskin poimia varsia maljakkoon.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvinhän sä olet onnistunut. Mä olen kokenut helpoiksi myös akileijat (näitä voi ripsiä vaikka suoraan penkkiin syksyllä), joita olen kasvattanut sekä maatiaisia että kerrottuja jaloakileijoja. Muita helppoja on erilaiset päivänkakkarat, kärsämöt, salkoruusut ja yllättäen myös ruusunätkelmä. Tuon kissanmintun kokeilen taatusti. Myös maksaruohon kokeilen taatusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Valkokukkaista ruusunätkelmää ihailinkin jo viime talvena siemenluettelosta, se vaan näytti niin hienostuneelta, että ajattelin sen olevan vaikea kasvattaa :) Nyt aion kyllä koettaa sitäkin!

   Poista
 2. Kivoja kokemuksia tällaiset onnistumiset. Komeamaksaruohoa minäkin olen kokeillut. Kati mainitsee viestissään, että salkoruusut ovat helppoja, mutta niiden kanssa minä en ole koskaan onnistunut. Nyt hankin niitä pari kappaletta taimien vaihtotorilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole vielä mitään kokemuksia salkoruusuista, tosi paljon mielenkiintoisia lajikkeita näyttäisi olevan tarjolla. Eiköhän niitäkin tule kokeiltua :)
   Toivottavasti vaihtotorilta hankkimasi taimet menestyvät hyvin!

   Poista