perjantai 27. helmikuuta 2015

Vermikuliitti ja perliitti taimikasvatuksen apuna


Onnellinen ruukkupuutarhuri edellisen kotimme terassilla. Taimiaan lmeisesti komentaa, etusormi tanassa..

Olen jo pitkään kasvattunut itse hyötykasvien ja kesäkukkien taimet. Tähän asti olen pärjännyt ihan mukavasti pelkän taimimullan avulla, mutta aina on varaa parantaa! Tänä keväänä aionkin tehdä kylvöjä vermikuliitin ja perliitin kera, ainakin arvokkaampien siementen kohdalla. Viime keväänä kaikki ahkeraliisan taimet kupsahtivat jo sirkkalehtivaiheessa, kun mullan pinta oli varkain päässyt kuivumaan. Ahkeraliisan siemeniä ei peitetä mullalla, koska ne vaativat valoa itääkseen. Vermikuliitilla peitettynä ne saavat tarvitsemansa valon, mutta mullan pinta pysyy tasaisemman kosteana.

Aiempina vuosina en ole raaskinut moisiin hifistelypipanoihin ropojani tuhlata, mutta tarkemmin ajatellen niiden kustannus on aika mitätön. Hankkimani 3 litran vermikuliittipussukka maksoi Bauhausissa 3,95€ ja tulee näillä näkymin riittämään moneksi kevääksi eteenpäin! Ja perliittiä onkin sitten erään väärinkäsityksen vuoksi varastossa 30 litraa, mutta eipä siitä sen enempää.. (30 litraa maksoi Exotic Gardenilla noin 18€.)

Vermikuliittia voidaan käyttää maanparannusaineena.
 Vermikuliitti parantaa kasvualustan vedensitomiskykyä ja rakennetta, sillä aine on erittäin imukykyistä ja voi sisältää 3-4 kertaa oman painonsa verran vettä ja ravinteita. Taimikasvatuksessa vermikuliitilla voi peittää valossa itävien siementen kylvökset. Mullankin alla itävien siemenkylvöjen päälle ripoteltuna se tasaa kosteusoloja, estää taimipoltetta sekä homeiden kasvua.

Perliitillä taas on huono vedenpidätyskyky, mutta sillä voidaan lisätä mullan huokoisuutta ja ilmavuutta. Perliitti on pH-arvoltaan neutraalia, sekä puhdasta taudeista, tuholaisista ja rikkakasveista. Puutarhakäytössä perliitti on ominaisuuksiltaan vermikuliitin vastakohta. Perliittiä sekoitetaan kasvualustaan noin 10-25%.
(Tietoa löytyi mm.Wikipediasta.)

Lusikassa on vermikuliittia ja raejuuston näköinen rouhe taas on perliittiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti