perjantai 14. elokuuta 2015

Kylvökukat täydentää perennapenkkejä

Olen raivannut pihallemme tulevien perennapenkkien paikkoja. Nyhtänyt rikkaruohoja, kyhännyt rajauksia ja kärrännyt multaa ja kompostia. Perennapenkkien kasvisuunnitelmat ovat vasta pikkuhiljaa hahmottumassa mieleeni ja puutarhaharrastukseni rajallinen budjetti asettaa niukat raamit kasvienhimoisille ostosretkilleni. Keväällä keksin yksivuotiset kylvökukat mainioksi välivaiheeksi keskeneräisten perennapenkkien asuttamiseksi.

Ruiskaunokki 'Black Boy'.
Kylvin toukokuussa kaikki paljaalla mulloksella olleet penkit yksivuotisten kesäkukkien siemenillä. Kokeilin helppojen perinteisten lajien, kuten kehäkukan ja ruiskaunokin vähän erikoisempia lajikkeita. Erityisen ilahtunut olen ruiskaunokin kasvuvoimasta. Kylvin toukokuussa tummanvioletin, valkoisen ja vaaleanpunaisen ruiskaunokin siemeniä. Parhaiten ovat kasvaneet tumma 'Black boy' ja valkoinen 'White Ball'. Seuraavana kesänä aion etsiä paikan myös perinteiselle siniselle ruiskaunokille.

Kehäkukka 'Bronced Beauty' ja taustalla silkkiunikkoja.
Kylvökukilla saa kivasti vaihtelua jo vakiintuneisiinkin perennaistutuksiin. Monien kesäkukkien suorakylvöt tehdään jo toukokuussa, jolloin perennat eivät vielä varjosta maan pintaa kasvustoillaan. Kesän edetessä voi kesäkukkien paikkaa joutua puolustamaan, rehevöityviä perennoja karsimalla. Helpointa olisikin varmaan kuopaista perennapenkkiin oma kolosensa kylvökukkia varten.

Pioniunikko.
Kylvökukilla saa kätevästi pidettyä pihan mullokset suojattuna rikkakasvien invaasiolta, ne kun hyökkäävät välittömästi paljasta maanpintaa äkättyään.

Sinisievikki 'Snowstorm'.
Silkkikukkia eri väreissään.
Tietysti kylvökukille voi varata kokonaisen oman kukkapenkinkin, johon saa joka kevät suunnitella entistä herkullisempia kasviyhdistelmiä kokeiltavaksi.

Tässä koivupölleillä rajattu kohopenkki pihamökkimme vierustalla. Paikalle paistaa aurinko vain iltapäivän ajan, mutta kasvu ja kukinta on silti ollut ihan kohtuullista. Penkissä etualalla krassi ja valkoinen ruiskaunokki. Korkealle kohoavat silkkiunikot eri sävyissään ja kosmoskukat jotka tosin panttaavat vielä kukintaansa. Taaimmaiseksi istutin rivin auringonkukkia, joista peurat ovat nautiskelleet. Odotan innolla uusia siemenluetteloita ja haaveilua entistä onnistuneemmista kesäkukkayhdistelmistä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti