torstai 16. huhtikuuta 2015

Jättiverbenan talvetus

Kuva lainattu täältä: http://www.crocus.co.uk/plants/_/verbena-bonariensis/classid.2000010879/

Viime syksynä tein heräteostoksia sekatavarakauppa Hong Kongin pihaosastolla ja ostin neljä jättiverbenan taimea, kun niitä perennoina kaupattiin. Olin melkoisen pettynyt, kun niille kasvupaikkavaatimuksia selvittäessäni google kertoikin, että kesäkukkiahan ne ovatkin meidän ilmastossamme. 

Jättiverbena, eli Verbena bonariensis on kesäkukkana kasvatettava kookas ja kauniisti lilanpunaisilla kukkatertuilla kukkiva kasvi. Jättiverbena kasvaisi toki monivuotisena, jos vain pärjäisi yli Suomen talvesta. Harhaostokseni aikaan syksy oli jo niin pitkällä, etteivät verbenan taimeni olisi mitenkään ehtineet maahan istutettuina kukkaan asti. Päätinkin kiikuttaa purkkilot pakkasen suojaan, samalle ikkunalaudalle talvetettavien pelargonieni seuraan.

Jättiverbenat ikkunalaudalla talvehtimassa.

Ikkunalauta on kohtuullisen valoisa ympäri vuoden ja pysyy vanhojen vetoisien ikkunoiden ansiosta talvikauden varsin viileänä. Jättiverbenat ovat talven jäljiltä hengissä, joskin aika karun näköiset.Viimevuoden versot ovat kuivuneet pystyyn, mutta tyveltä pukkaa hentoa kasvua ilmoille.


Kasvihuoneessa karaistumassa.

Nyt jättiverbenat ovat jo muuttaneet kasvihuoneeseen. Kennomuovisessa huoneessa yölämpötilatkin ovat pysyneet nippanappa plussan puolella jo huhtikuun alusta asti. Toukokuun puolella istutan nämä kukkapenkkiin tomaattien ja kurkkujen vallatessa kasvihuoneen.
Saas nähdä kukkivatko verbenat tulevana kesänä!2 kommenttia:

  1. Kyllä ne kukkivat, jos noin hyvin jo voivat. Todennäköisesti vielä enemmän kuin viime kesänä, kun vain muistat antaa kesäkukkalannoitetta. Mun lempparikesäkukka. Mua lähinnä harmittaa, etten ole siihen törmännyt honkkarin perennahyllyllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun asian noin esittää, niin jättiverbenat taisikin olla hyvä löytö :) Mulle ihan uusi tuttavuus tämä, todella kauniilta näyttää kuvissa! Ei taida olla ihan kesäkukkien peruskauraa, kun en aikaisemmin ole kukkaostoksilla törmännyt..

      Poista