lauantai 14. toukokuuta 2016

Aurinkokateutta ja tulppaaneja Meidänkin pihassa on vihdoin tulppaanit kukassa. Tässä pihassa kevät etenee huomattavasti hitaammin kuin monissa seuraamissani blogipihoissa. Myös koulumatkan varrella bussin ikkunasta tarkkailemani espoolaispihat näyttävät keskimäärin olevan viikkoja edellä kukinnassa.


  Puutarhaamme ripsahtelevat auringonsäteet siivilöityvät suurimman osan päivää mäntymetsän latvuston läpi ja kaikkein aurinkoisimmatkin kolkat saavat suoraa paistetta vain neljän-viiden tunnin ajan päivittäin. Etenkin talvella ja keväällä poden toisinaan aurinkokateutta, kun kotia kohti ajellessa aurinko paistaa kaikkialla, vaan viimeinen mutka ennen omaa pihaa on kuin sukeltaisi varjoisaan metsään. Ihan kuin kello hyppäisi kolmella tunnilla kohti iltaa, kun saapuu omalle pihalle! Olen yrittänyt parantaa aurinkokateuttani vakuuttelemalla, että eipähän tarvitse olla aina kastelemassa, kukinnatkin kestävät pidempään kun ei paahda ja valokuvatkin kai on jotenkin sävykkäämpiä kun ei ole niin kirkasta... Ihan hyvin on psyykkaaminen onnistunut, vaikka toivonkin että mäntymetsää vähän harvennettaisiin jonakin päivänä :)


Vanhat ja viisaat ei mokomia joutavuuksia murehdi. Sama se on kellahtaa piehtaroimaan tässä kuin aidan toisellakin puolen, vaikka varmasti olisi siellä nurmi vihreämpää!


Vaaleanpunaiset 'Persian Pearl' tulppaanit ovat kukkineet jo viikon. Ne ovat ns. kasvitieteellisiä tulppaaneja eli tulppaanien jalostamattomia luonnonmuotoja. Kasvitieteelliset tulppaanit saattaisivat kuulemma levitä itsekseen sivusipuleista ja kestäviäkin niiden pitäisi olla. Toivottavasti, koska olen niihin varsin ihastunut.


8 kommenttia:

 1. Nuo kasvitieteelliset tulput on ihania! Mäkin haluan tuo vaaleanpunaisen.
  Olen todennut, että aina on joku edellä ja joku jäljessä. Se on ihan hyvä, että ei olla samasta muotista koko jengi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on :) Ihailin sinunkin blogissasi kasvitieteellisiä tulppaaneja ja hetken jo meinasin odottaa syksyä, jotta pääsisi istuttamaan niitä lisää! Pitänee vähän treenata sitä hetkessä elämistä :D

   Poista
 2. Onpas kauniita tulppaaneja. Tuo vaaleanpunainen on aivan ihana. Ja kissa on ihan mahtava. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin kauniita ne pienet vaaleanpunaiset! Täytyy syksyllä hankkia lisää ja vähän erilaisiakin kasvitieteellisiä tulppaaneja. Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Ihanaa tavata kohtalotoveri, sillä meidän pihamme on samanlainen isojen puiden varjostama paikka. Vieressä kasvava kunnan metsikkö on vuosien mittaan muuttunut aikamoiseksi ryteiköksi ja valtavat kuuset saavat monet kesäiset iltapäivät tuntumaan kylmiltä ja pimeiltä. Usein olemme illalla kävelleet kylän keskustaan ja ihmetelleet siellä vallitsevaa valoa ja lämpöä, kun samaan aikaan oma piha on kuin jokin mörrimöykyn yö. Siitä huolimatta olen huomannut, että jotkut kasvit kukkivat meillä aiemmin ja jotkut taasen myöhemmin eli monet muutkin asiat vaikuttavat, kuin vain valo.
  Minäkin istutin viime syksynä noita Persian pearl -tulppuja ja pidän niistä todella paljon. Ensi syksynä täytyy metsästää niitä lisää, sillä ovat kyllä niin ihastuttavan pirteitä. Ja ehkä nuo nyt jo istutetut päättävät viihtyä ja lisääntyä. Toivotaan niin, kumpainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta :) Kiva tietää nyt sinunkin blogia seuratessa, että sielläkin vallitseva kukoistus on syntynyt ilman täydellisiä valo-olosuhteita! Ei täälläkään siis syytä huoleen.

   Poista
 4. Kärsin viime vuonna mainitsemastasi aurinkokateudesta, sillä pientä rivaripihaani varjosti kolme valtavaa kuusta. Kuuset katkaistiin syksyllä ja surin aikani sitä, että jokin pihan viehätyksestä katosi kaadettujen kuusten myötä. Nyt olen huomannut sen, että kuuset myös suojasivat aika paljon mereltä puhaltavaa tuulta vastaan ja olen joutunut siirtämään monia kasveja tuulensuojaisampiin paikkoihin. Eli ei se auringon lisääntyminen tuonut saumatonta onnea ja auvoa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että meitä löytyy useita :) On paljon mahdollista, että jos meidän tontinvierustan mäntymetsää harvennettaisiin, niin pihamme olosuhteet heittäisivät kohtalokkaasti häränpyllyä. Parempia varoa mitä toivoo!

   Poista