maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pistokaslisäys ja lisäys ja lisäys...

 Viime vuoden kevätmessuilta pistokkaana hankittu ja vaihtelevalla intensiteetillä hyysätty Mårbackanpelargonia, Dronning Ingrid on todistetusti talvehtinut. Kavaljeerinsa, ruusunnuppupelargonia Prince Gustav, sen sijaan heitti henkensä jo joulukuun kieppeillä. Prinssi Gustavin lyhyt elämä oli kitulias ja epäilen sen johtuneen kuninkaallisia juuria kuristaneesta kuitukankaisesta pistokkaidenistutuspotista, mikälie? Tässä tovi sitten kun vaihdoin Mårbackalleni kevätmullat, nyppelehdin kuristavan kuitukankaan parhaani mukaan pois juurakon tyveltä. Juuristo oli vuoden kasvaneelle pelargonialle mielestäni ihan mitättömän pieni, onneksi oli sentään sinnitellyt hengissä.


 Otin talvehtineesta Mårbackasta neljä pistokasta, jotka juurtuivat ihan hujauksessa lämpömaton päällä köllötellessään. Pistokaslisäykseen löytyy mainioita ohjeita netistä, itse noudatin näitä Kotivinkin laatimia. Pian olisi aika latvoa uudet pikkupelargoniat ja taas on neljä uutta pistokasta multaan tökättäväksi!

Latvapistokkaita.

 Ihan erityistä onnistumisen iloa ja kröhöm, äidin ylpeyttä koen tämän ruman ankanpoikasen kohdalla, joka oli sellainen ihan lehdetön tikku, varsipistokas nimeltään. Siinä sekin nyt kasvaa!

Varsipistokas.

 Ja kun jossain onnistuu, niin sitä pitää sitten toistaa ja soveltaa muihinkin asioihin tai ainakin kasvilajeihin.

10.3. otettuja basilikan pistokkaita.
Basilikan pistokkaita, niin elinvoimaisia kun olla voi! Aluksi muutama alkoi näivettämään lehtiään, mutta tilanne korjaantui nopeasti kun leikkasin lurpattavat lehdet pois. Näiden päällä olen pitänyt kupua ilmankosteutta tasaamassa ja ehdottomasti lämpömaton päällä muhivat, olen aivan vakuuttunut pohjalämmön edullisesta vaikutuksesta juurtumiseen.


Nyt on käynnissä nopeusmittelö, pistokkaat vastaan siemenkylvö. Veikkaan, että pistokkaista kerätään aikaisemmin satoa.


6 kommenttia:

 1. Hienosti onnistuneet pistokkaat ja terhakan näköiset siementaimet. Pohjalämpö on tosiaan eduksi juurtumiselle ja kasvuunlähdölle. Omat kelloköynnöskylvökseni nousivat ennätysajassa mullanpintaan ja lähes kaikki siemenet itivät pesuhuoneen lattialämmössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on kyllä tyytyväinen olo näiden pistokaskokeilujen kanssa :)
   Minulle on moni asia tullut opittua vähän kantapään kautta. Aina on saanut jotakuinkin kelvollisia taimia aikaan, niin ei ole osannut kaivata näitä lämpömattoja ja muita vempaimia, mutta sitten kun on ensimmäistä kertaa kasvattunut taimet laadukkaan kasvivalon avulla tai juurikin onnistunut ylenpalttisesti siemenkylvöissä ja pistokkaiden kanssa, niin kyllä se pohjalämpö ja kasvilamput tuntuu yhtäkkiä ihan lähes välttämättömiltä :)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää, hienosti olet onnistunut pistokkaiden kanssa. Varmasti saat kauniita pelakuita ja hyvän basilikasadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anneli! Nyt on ollut vähintäänkin kovasti yritystä onnistua :)

   Poista
 3. Kokeilin kanssa viikonloppuna puutarhamessuilta viime vuonna hankkimieni tähtipelargonien lisäämistä pistokkaista. Harmittaa, kun Mårbackan onnistuin sitten saamaan niin henkihieveriin, ettei tarvinnut pistokkaita ottaa... Noo, pitänee hankkia uusi. Vielä pistokkaat näyttävät ihan elinvoimaisilta. Otin latvapistokkaita, varsipistokkaista lisäämistä en ole vielä kokeillutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtipelargonitkin on hurmaavia, toivottavasti pistokkaasi onnistuvat!
   Mårbackaa saa onneksi nykyään suht helposti käsiinsä, jopa Plantagenilla oli viime vuonna tarjolla! Vaikka kyllähän ne omat talvetetut ja pistokkaista lisätyt ovat jotenkin sielukkaampia kuin marketista haetut :)

   Poista