lauantai 23. tammikuuta 2016

10 Kysymystä puutarhasta

 Sain Terrafiore -blogin Ritvalta mukavan haasteen, jonka parissa saankin polkaistua uuden blogivuoden alkuunsa. Haaste on kaksiosainen: ensin vastaan Ritvan laatimiin puutarha-aiheisiin kysymyksiin ja sitten laadin oman kysymyslistani, jonka laitan eteenpäin Marin puutarhassa -blogiin.
1. Mikä sai sinut alunperin aloittamaan puutarhaharrastuksen?

Puutarhainnostukseni on paisunut nykyiseen sfääriinsä vähitellen viimeisten viidentoista vuoden aikana. Viherkasvit ovat olleet minulle tärkeitä jo lapsuudenkodista lähtien ja varsinaiset puutarhahaaveet alkoivat kehkeytymään aikanaan, kun sain kesätyön puutarhamyymälästä. Sen jälkeen onkin vain nälkä kasvanut syödessä ja vihervillitystä suitsii ainoastaan rajalliset rahavarannot ja arjen pakolliset askareet.


2. Oletko koristetarhuri vai hyötyviljelijä vai molempia?

Vielä muutama vuosi sitten olin vahvasti hyötyviljelyyn kallellaan, mutta nyt suuren omakotitontin asukkaana olen raaskinut käyttää tilaa myös koristetarhurointiin. Vähitellen se tuntuukin valtaavan aiempaa enemmän tilaa sekä puutarhasta, että puutarhurin sydämestä!

 
3. Voisitko kuvitella elämää ilman puutarhaa? 

Hmmmm — no, jos — tai siis en!
 
4. Mikä on puutarhasi paras ominaisuus (esim. maalaji, valo-olot, sijainti)? 

Parasta on ehdottomasti tuntuma omasta rauhan tyyssijasta. Yksityisyys ja luonnon läheisyys.
 

5. Onko puutarhassasi jokin kasvi, joka tuottaa iloa vuodesta toiseen ilman suurta vaivannäköä?

Kyllä yli kaiken taitaa olla sarviorvokki ja akileijat.


 
6. Onko puutarhassasi jokin kasvi, joka vaatii puolestaan jatkuvaa silmälläpitoa menestyäkseen?

 Haasteelliseksi olen kokenut köynnösruusu 'Pohjantähden'. Se kyllä talvehtii ongelmitta, mutta vielä en ole löytänyt sille kasvupaikkaa, jossa sen kauneus tulisi esiin. Aina sen kasvustot näyttävät jokseenkin risuiselta ja vähän kärsivältä. Kirvatkin sitä vaivaavat.
7. Törmäätkö puutarhaa hoitaessasi usein johonkin pulmaan, johon haet ratkaisua?

Rehevänä röyhöttävät rikkaruohot! Vuosikymmeniä hoitamattomana olleet alueet tontillamme, jotka ovat kertakaikkisen läpitunkematonta rikkaviidakkoa. En halua käyttää myrkkyjä rikkakasvien hävittämisessä, joten työtä ne teettävät.
 
8. Lisäätkö puutarhasi kasveja itse jakamalla, siemenistä tai pistokkaista? Jos lisäät, millä kasveilla ja lisäystavoilla olet saanut parhaita tuloksia?

Kaikilla edellämainituilla tavoilla. Helpointa on juurakoiden jakaminen, sillä saa nopeasti tulosta aikaan. Ehkä palkitsevinta on ollut perennojen lisääminen siemenestä lähtien. Viime keväänä olin yllättynyt mm. tähkäkissanmintun, sekä kaukasianmaksaruohon kasvuvoimasta.
 
Siemenestä kasvatettu tähkäkissanminttu 'Pink cat' ja taustalla ruiskukka 'Black boy'.

9. Liittyykö puutarhasi johonkin kasviin jokin tärkeä tarina, jonka haluaisit kertoa?

Daalian juurakot tuntuvat erityisen tärkeiltä. Sain ne naapurustossa asuvalta vanhalta rouvalta, joka kertoi niiden kulkeneen hänen suvussaan jo pitkään. Hän toivoi että vanhat daaliakannat säilyvät elossa, kun niitä jaetaan monien puutarhoihin vaalittavaksi.
 
10. Mikä on varhaisin tai paras puutarhamuistosi?

Varhaisin puutarhamuistoni liittyy jo edesmenneeseen pappaani, jonka mukana kuljeskelin lapsuudenkotini puutarhassa. Pappani tunsi nimeltä paljon kasveja, vuoli taitavasti pajupillejä ja istutti monena kesänä pihallemme herneitä ja perunaa kasvamaan.


 Omat kysymykseni ja vähän myös edellisestä lainattua:

1. Miten kuvailisit unelmiesi puutarhaa?
2. Suunnitteletko puutarhaasi tarkasti, vai seuraatko päähänpistoja?
3. Mikä on suurin onnistumisesi puutarhailun saralla?
4. Onko pihassasi jokin murheenkryyni?
5. Mihin puutarhahommaan ryhdyt aina intoa puhkuen?
6. Mihin pihapuuhaan joudut ryhtymään pitkin hampain?
7. Mikä on puutarhasi paras ominaisuus?
8. Mikä on rakkain puutarhaan liittyvä muistosi? 
9. Minkälaista tunnelmaa tavoittelet puutarhassasi?
10. Onko sinulla jo ensi kesäksi suunnitteilla jokin tärkeä puutarhaprojekti?


6 kommenttia:

 1. Tätä oli todella mukava lukea! Hyvin sanottu tuo, että parasta puutarhassa on "tuntuma omasta rauhan tyyssijasta", allekirjoitan ihan täysin! Voi, millaisia aarteita olet saanut käsiisi, ne vanhat daalianjuurakot nimittäin! Olen usein miettinyt, että ne olisivat taatusti terveitä ja kestäviä. Ihana kuva tuo, jossa on tummia ruiskukkia ja kasvattamaasi tähkäkissanminttua, näyttää minun mielestäni tosi hienolta. =) Tummaa ruiskukkaa olen ajatellut kylvää, hyvä kun sain tästä muistutuksen siementen hankintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvatin tummaa ruiskukkaa ensimmäistä kertaa viime kesänä ja se onnistui yli odotusten. Suorakylvin siemenet joskus toukokuun aikana ja melkolailla luonnon armoilla olivat sen jälkeen. Kylvöpaikka oli tosin uutta rikkaruohoronta ja valmiiksi lannoitettua multaa. Hieno ja pitkään kestävä kukinta, ihan pienellä vaivalla!
   Pitääkin tästä käydä kurkkaamassa mitä daalian juurakoille kuuluu :)

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoista lukea vastauksiasi, jokaisen tarhurin suhde harrastukseensa on omanlainen, vaikka yhteisiäkin kokemuksia löytyy. Kuva tomaatti-chili -tarjottimesta on ihana, mutta myös minulle on käynyt samoin: aloitin vannoutuneena hyötyviljelijänä, mutta nyt koristekasvit ovat alkaneet vallata viljelypalstaakin. Hyvää puutarhavuotta sinulle! Ritva

  VastaaPoista
 3. Kiitos haasteesta! Yleensä en näihin tartu, mutta katsotaan saisinko jotain kirjoitettua vaikka talvihorroksessa vielä ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvihorrosta podetaan täälläkin. Monena vuonna olen jo kylvänyt vähintään chilit tähän aikaan vuodesta, vaan nyt ei multapussi ole vielä houkutellut. Ehkä helmikuussa sitten.
   Toivottavasti jaksat jotain vastailla horroksesta huolimatta :)

   Poista