keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Syksyn kivoimmat pihahommat

Olen vältellyt aktiivisesti kasvihuoneen syyssiivousta ja antanut itselleni luvan jatkaa samalla linjalla. Koska puutarhan olisi tarkoitus olla stressinpoistaja, eikä aiheuttaja, päätin edelleen keskittyä niihin mukavampiin puuhiin.

Talon sisäänkäynnin luona on kellokanervia korkeissa betoniruukuissa.
Luonto on jo viikkoja sitten vaihtanut syyspuvun ylleen ja minäkin sain vihdoin kesäkukat korvattua kanervilla ja kynttilälyhdyillä. 

Pihan sisäänkäynnissä on iso kynttilälyhty, jonka led- kynttilä palaa yksillä paristoilla kuukauden päivät. Sähköliekki lepattaa riittävän tunnelmallisesti ilahduttaen ohikulkijoita ja pihaan saapuvia.

 Postilaatikon vieressä jököttää vanha betoninen salaojatöttörö. Siihen istutin kanervaa ja koska pihistelin kanervien määrässä, täytin tyhjän kohdan sinisellä kirppislöydöllä.

Pihan laidalla olevan kesähuoneen terassia koristaa kellokanervat. Alemmalla portaalla olevaa puskaa oli peura yllätyksekseni jo maistellut! Se ei juurikaan haittaa, mutta kyllä vähän sieppasi, kun huomasin saman vierailijan syöneen kesällä istuttamani koristekirsikan lehtiä riehakkaasti oksia katkoen. Ruokatavat! murr.


Kutsuttuja vieraita varten virittelin puun oksaan ruokalan roikkumaan. Ei mennyt montaa tuntia, kun ensimmäiset talitintit jo pyrähtelivät nappaamaan auringonkukansiemeniä! Viime talvena tarjoilin pihan pikkuväelle pelkkiä talipalloja, ja ne eivät kertakaikkiaan maistuneet kellekkään. Viimein huhtikuussa joku vähemmän ronkeli orava kävi talipallerot syömässä pois.

10 kommenttia:

  1. Todella tyylikkäitä kanervaistutuksia ja kynttilälyhtyjä!
    Tuo lintulauta on kyllä kaunein näkemäni, juuri sopivasti koristeltu mutta ei liikaa. Mistä olet hankkinut omasi? Mitä materiaalia se on?
    Meillä on monena vuonna talipallot syöty ihan hujauksessa, mutta jostain syystä viimevuotiset eivät pikkulinnuille oikein maistuneet. Sitten annettiin jo tikankin käydä niitä maistelemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilahduin todella kun kehuit istutuksia ja lyhtyjä tyylikkäiksi, arvelin että ne ovat monen makuun vain tylsiä :D
      Makumme kohtaa näköjään myös lintulaudoissa :) Se on Hong Kongin valikoimasta ja hintaa oli 12,90€.
      Materiaali on maalattu metalli ja ruokasäiliön täyttö käy helposti kattoa nostamalla.
      Kummallinen juttu tuo talipallojen hyljeksintä viime talvena?! Täytynee laittaa niitä palleroita ihan kokeilumielessä tänäkin talvena tarjolle. Hätävaraksi.

      Poista
    2. Hmmm, onkohan se metalli sitten kylmä pakkasella? Voisihan siihen kyllä askarrella jotain lämpimämpää materiaalia suojaksi tärkeimpiin kohtiin...

      Poista
    3. Enpä tullut tuollaista vaihtoehtoa ajatelleeksi! Toivottavasti pikkulinnut ovat niin hyvin suunniteltuja, etteivät niiden pienet varpaat palele! Jos olisi oikein viitseliäs, voisi reunuksen suojaksi varmasti viritellä puusta mukavamman otereunan?

      Poista
  2. Taas löytyi kiva puutarhablogi. Mukavaa, että kävit blogissani, sillä näin löysin tieni tänne. Jään siis vakiolukijaksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimästi tervetuloa, mukavaa saada uusi lukija! Olenkin jo pidempään seuraillut Rikkaruohoelämää -blogiasi ja pidän kovasti :)

      Poista
  3. Kauniita syksyisiä asetelmia. Kanervaistutukset ja kynttilälyhdyt ovat todella kauniita. Minäkin laitoin eilen lintulaudan ja hujauksessa siellä oli lintuja etsimässä ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli :) Pikkulintujen touhuja on kyllä mukavaa seurata. Sellaista eilen pohdiskelin, että millä konstilla ne pikkulinnut löytävät uudet ruokatarjoilut? Haisteleeko ne tuulen mukana leijuvia siementen tuoksuja vai onko niille kenties kehittynyt kyky tunnistaa lintulaudat ihan ulkonäöltä :D

      Poista
  4. Tervehdys, sinulla on mukava blogi, lisään ehdottomasti suosikkeihini. Samalla asenteella mennään täälläkin, puutarhan tosiaan pitää olla stressin poistaja ei sen aiheuttaja. Mukavimmat työt ensin! ;) Tosin täytyy varmaankin pakottaa itsensä haravoimaan ennen maan jäätymistä, se on minun ehdoton inhokkini. Isoimmat pois ja keväällä loput ruohonleikkurilla silpuksi. Tosi kauniilta näyttävät kanervaistutuksesi ja kaunis on lintulautakin. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa että löysit blogiini! Stressaamatta oleminen on hieno taito! Joskus lipsun suorittamisen ja pakkopullankin puolelle, mutta nauttiminen on puutarhailuni perimmäinen tarkoitus :)
      Vierailin sinun blogissasi ja pidin jutuista, kivasti tietoa ja tarinointia, kukkakuvafiilistelyä unohtamatta :)

      Poista