torstai 15. tammikuuta 2015

Kuun vaikutus kasveihin

Siitä on jo yli kymmenen vuotta, kun aloitin pitkän luisuni kohti totaalista viherhöperyyttä. Koskaan ennen en ole sentään kuun, tuon mollottavan sivustaseuraajan, antanut määrittää viherpuuhieni aikataulua. Vaan nyt se piste on saavutettu..

Kuva lainattu täältä
Seuraava teksi lainattu Isoäidinkasvit sivustolta.
"Kuun voimat liikuttavat valtameriä, maankuorta ja ilmakehää, sekä hienovaraisemmin
havaittavina muutoksina kaikkea elävää luonnossa. Kuun rytmi näkyy myös puutarhassa ja kasvien
kasvussa. Perimätietoa seuraamalla voimme oppia havaitsemaan nämä rytmit ja hyödyntää suotuisia ajanjaksoja puutarhanhoidossa.
Kuun vaiheiden ja sijainnin huomioimiselle puutarhanhoidossa on monia hyviä perusteita. Yksi tärkeimmistä on se, että kuun rytmiä seuraamalla voitaisiin luopua liiallisesta kemiallisten kasvin
suojeluaineiden, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden käytöstä. Sadon kypsymistä parhaalla mahdollisella tavalla voidaan myös edesauttaa noudattamalla kuun rytmiä. Palaamalla luonnolliseen rytmiin kuun vaiheiden kanssa saavutamme tasapainon, joka on eduksi sekä ihmiselle että luonnolle."

 Tämä nyt on niitä juttuja joka ei ota, ellei annakaan. Eli ei muuta kuin kokeilemaan!

Aiheesta löytyy tietoa paljonkin ja jos oikein aiheesta villiintyy, löytyy kuunvaiheiden mukaiset suositukset jopa hiusten- ja pyykinpesulle (hihitystä..).

Itse ajattelin tutustua aiheeseen vähän maltillisemmin. Aion huomioida kuun vaiheet siemenkylvöissä ja rikkaruohojen kitkennässä. Ehkä jopa sadonkorjuussa, jos maltan.
Ajattelin tehdä myös pienimuotoisen kokeilun: kuukalenterin mukaan tämän kuun parhaat kylvöpäivät maanpäällistä satoa tuottaville kasveille ovat 21.-23.1. kun taas epäotollisin on 20.1.
Siispä aikomukseni on kylvää basilikaa näinä neljänä päivänä ja ihmetellä tulosta.

Kuva lainattu täältä

Seuraavassa olen lainannut osia, jo aikaisemmin mainitsemani Isoäidinkasvit -sivustolta löytyvästä tekstistä: 


Kuun vaiheet
 "Kuutarhurin täytyy ensin tutustua hieman käsitteistöön ja kuun eri vaiheisiin. Kasvavalla kuulla tarkoitetaan kuun vaihetta, jossa uusikuu alkaa kasvaa täydeksi kuuksi. Taivaalla näkyy aluksi vain ohut sirppi, mutta
kasvavan kuun erityiset vaikutukset alkavat heti. Kasvavaa kuuta kutsutaan myös yläkuuksi. Yläkuun aikana
työt kannattaa tehdä aamupäivällä, jolloin kuun vaikutus entisestään vahvistuu. Tästä johtuu mm. vanha sanonta ”alakuu illasta, yläkuu aamusta”.

Kasvavan kuun aika kestää kaksi viikkoa ja tänä aikana kuun vaikutus on rakentava ja vahvistava, ja kuun voima vetää kasvua ylöspäin. Kasvavan kuun aikaan kylvetään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ne
kasvit, jotka tuottavat maanpäällistä satoa. Parasta
kylvöaikaa yläkuulla ovat päivät heti uudenkuun jälkeen.
Kasvava kuu päättyy täydenkuun aikaan. Kuu näyttää maasta katsottuna täysin pyöreältä. 

Täysikuusta kuu
jatkaa matkaansa taivaalla ja alkaa vähenevän kuun aika, joka kestää noin 13 päivää. Vähenevän kuun, jota
myös alakuuksi tai laskevaksi kuuksi kutsutaan,
voima on supistava ja kuivattava, ja kuun vetovoima
suuntautuu alaspäin. Vähenevällä kuulla kylvetäänkin siksi kasvit, jotka tuottavat satoa maan alle. Alakuulla
parasta kylvöaikaa on viikko heti täydenkuun jälkeen. Alakuun viimeisiä päiviä kannattaa välttää, siemenet
eivät silloin idä kunnolla, eivät edes juuresten siemenet.
Vähenevä kuu päättyy uuden kuun aikaan. Uusikuu (musta kuu) ja täysikuu ovat ns. tabupäiviä, jolloin
mikään ei etene. Näitä päiviä on syytä välttää myös kylvöpuuhissa. Huonoja kylvöpäiviä ovat myös seisauspäivät (kesäpäivän- ja talvipäivänseisaus) sekä keskipäivä ja keskiyö.
Edellä mainittuihin ohjeisiin on tietenkin poikkeuksia. Esim. keräsalaatin kylvöön ja istutukseen valitaan
vähenevän kuun aika, olkoonkin, että se kasvattaa maan päällisen sadon. Salaatin kylväminen alakuun aikaan saa aikaiseksi salaatin kerimisen. Sama ohje pätee niihin kasveihin, joiden ei haluta kasvattavan
vartta ja komeaa naattia vaan joilla sadonmuodostuksen toivotaan keskittyvän tyveen tai juureen. Näitä ovat
esim. sipuli, valkosipuli, kyssäkaali ja purjo. Myös erilaiset kerivät kaalit on syytä kylvää ja istuttaa alakuun aikaan keränmuodostuksen varmistamiseksi. Lehtikaali ja pinaatti kannattaa samoin kylvää alakuulla."

2 kommenttia:

  1. Kuun vaikutuksesta tein pari vuotta sitten kokeilun tomaattia kylväessäni. Joku juttu siinä oli, sillä kaikki nousevan kuun aikaan kylvetyt siemenet iti. Tänä vuonna seurana on myös kuukalenteri, jota aion tutkia kylvöjä ja muita puuhia suunnitellessani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna! Olipas hauskaa saada ensimmäinen kommentti blogiini :)
      Kiva kuulla tuosta tomaatinkylvö kokeilustasi, saas nähdä minkälaisia tuloksia omat kylvöni tuottaa. Itsekin harkitsin jo tuon kuukalenterin tilaamista, mutta emmin vielä, kun yksi pihakalenteri on jo postissa tulossa. Taidan kuitenkin antaa itselleni luvan tilata vielä kuukalenterista seinäversion, toinen kalenteri kun on kirjamallia :) seli seli..
      Toivottavasti tulet toistekin jakamaan kokemuksia ja kuulumisia viherrintamalta!

      Poista