lauantai 23. toukokuuta 2015

Kompostikehikko kuormalavoista

Meille toimitettiin pihaan säkkitolkulla sementtiä lattiavalua varten. Säkit olivat ilokseni puisten kuormalavojen päälle pinottuna. Suhtaudun kaikenmoisen romun ja tarpeettoman tavaran kierrättämiseen intohimolla, on todella tyydyttävää loihtia jotakin ihan ilmaiseksi ja samalla muuttaa roska käyttöesineeksi.

Kuormalavojen hyödyntämiseen löytyy googlaamalla mitä mielikuvituksellisempia käyttökohteita. Meillä oli nyt tilausta puutarhajätekompostille, joten sellaisen tein.


Lavoista syntyi kompostikehikolle sivuseinät ja takalaidan nakuttelin vanhoista terassilaudoista.
Lopuksi sivelin pintaan Tikkurilan Valtti kaluste- ja terassiöljyä. Sävy on valmiina hyllystä löytyvä "kelonharmaa".
Kelonharmaa sulautuu naapurin kauniisti harmaantuneen aidan väriin.           


Orvokkien oikealla puolella pilkistää eräs kierrätyshankkeistani, kaksi kylpyammetta kasvimaalla.

Vähän kauneuttakin tähän postaukseen: mielettömästi kukkiva kevätmessuilta ostettu orvokki. Tästä kukkaloistosta en voi ottaa kunniaa itselleni, sillä kevätkiireissä orvokki on saanut tulla toimeen ihan omillaan. Sade on onneksi kastellut. Mitä kummaa tälle on taimistolla syötetty!? 

Suojaruukun virkaa toimittaa hylätty valurautagrilli. Joku oli jättänyt sen metallinkeräysastian juurelle, kun grilli ei ollut mahtunut keräyslaatikon aukosta sisään. Näin heti ruostekasan potentiaalin ja kiikutin sen auton kyytiin vaivihkaa ympärilleni vilkuillen.

Ihana päivä puutarhassa


 Tänään rusotuomipihlajat viimein avasivat pienet valkeat kukkansa. Olen kuvannut nuppuja jo monen viikon ajan ja päivittäin ajatellut, että huomenna ne varmasti aukeaa! Se on meidän puutarhan kevään huippuhetki. Tulevaisuudessa rusotuomipihlaja joutunee jakamaan kevään kauneuskuningattaren tittelinsä koristekirsikoiden kanssa. Olen haaveillut istuttavani pihan paraatipaikalle kolme 'accolade' kirsikkaa, suomeksi suloinen 'Kevätsuudelma'. Paraatipaikka on näkymä joka aukenee ruokailutilan ikkunasta ja siitä syystä sitä tulee eniten katseltua.

Rusotuomipihlaja kukkii.
Rusotuomipihlaja menestyy I-III vyöhykkeillä ja kasvaa noin viiden metrin korkuiseksi. Se on melko vaatimaton kasvualustansa suhteen. Kukinta on runsainta aurinkoisella paikalla. Rusotuomipihlaja saa myös näyttävän oranssin syysvärin ja tekee pieniä sinisiä, syötäväksikin kelpaavia marjoja. En ole vielä maistanut, mutta syksyllä olen sitäkin kokemusta rikkaampi :)


Lämpimät päivät ja runsaat kevätsateet ovat saaneet kaiken vihertämään. Nyt voisi aika madella.

Eilen uskaltauduin jo viemään avomaankurkut, sekä kesä- ja talvikurpitsat kasvimaalle. Peittelin ne kaksinkertaisella hallaharsolla ja taimet olivat tänään ihan tyytyväisen näköiset.

Norjanangervokin jaksaa kukkia tuomipihlajan katveessa.


torstai 14. toukokuuta 2015

Malttamaton söi kurkun


Siinä niitä nyt on, olohuoneen ikkunalla kasvatettuja minikurkkuja. Aamiaisleivän kera. Malttamattomana kylvin yhden minikurkun taimen kasvamaan jo helmikuun lopulla. Nyt se kukkii ja pullauttelee kurkun alkuja tiuhaan tahtiin. Kurkun lajike on "Baby FI" ja nimensä mukaisesti kurkelot kerätään pienikokoisina, noin kymmensenttisinä. Maku oli ihan kurkku, kivan rapsakka.

Myöhemmän kylvön kurkutkin alkavat pikkuhiljaa kasvihuoneessa kukkimaan. Ne selvästi kehittyivät vähän reippaampaa tahtia kuin helmikuussa kylvetty taimi.


Olen pitänyt pakkasvahtia öisin päällä ja kurkut eivät ole moksiskaan muutostaan ikkunalaudalta kasvihuoneeseen. Ne lähtivit heti kiipeilemään raudoitusverkkoaan vasten ja tuntuvat kasvavan ihan silmissä.

Chilit ja ananaskirsikkakin muuttivat jo kasvihuoneeseen.
 Bataviasalaatista saa pian satoa.
 Tomaatintaimet pääsivät isoon kasvupenkkiin aurinkoiselle laidalle. Väkersin runkotomaatteja varten omituiset keppi- ja naruviritelmät. Täytyy ensivuodeksi kehitellä järkevämpi tuentatyyli.

Talvetetut pelargonit aloittelevat kukintaa.

maanantai 4. toukokuuta 2015

Keväisiä kasvustoja


Tuomipihlajat ihan pian kukassa. Ihanuudessaan vähän kirsikkapuun kaltainen.


Kevätkaihonkukat lämpimässä kolossaan.


Punalehtinen maksaruoho työntää pulleita versojaan.


Postilaatikon pieleen kaunokaisia ohikulkijoidenkin iloksi.


Varjoliljan lehtiruusukkeita putkahtelee sieltä täältä! Näitä ihanuuksia pihasta löytyy valkoisena ja vaaleanpunaisena. Varjolilja on yksi niistä vanhanajan aarteista joka oli sinnikkäästi säilynyt metsittyneessä pihassamme. Viime kesänä jo siirsin useita sipuleita kukkapenkkien suojiin kasvamaan ja nyt näitä löytyy vielä hurjasti lisää!